Horst Tappert

Horst Tappert

Darsteller, Regie
*26.05.1923 Elberfeld (heute Wuppertal-Elberfeld); †13.12.2008 München

Biography

Horst Tappert, born May 26, 1923, in Elberfeld, finished secondary school and a commercial education before he was drafted by the military. After the end of the war, Tappert became an accountant at the theatre in Stendal where he discovered his acting talent. He then took actor"s training at Paul Rose"s, made his first stage performances and worked at Kassel"s Staatstheater and Munich"s Kammerspiele until the end of the 1960s.

In 1958, Tappert played his first movie part as a teacher in Kurt Hoffmann"s satire "Wir Wunderkinder" (Aren"t We Wonderful?) about the 1950s society. He then played several supporting parts in major productions like "Die Trapp Familie in Amerika" und "Er kann"s nicht lassen" as well as larger roles in various TV productions. In 1966, Tappert played his by then most successful part as Michael Donegan in the three-part semi-documentary crime movie "Die Gentlemen bitten zur Kasse" (The Great Train Robbery). The successful Jerry Cotton-adaptation "Die Rechnung - eiskalt serviert" also saw Tappert as an unscrupulous villain – rather in opposition to his later role image.


With the role of Scotland Yard inspector Perkins in the Edgar Wallace-adaptations "Der Gorilla von Soho" (Gorilla Gang , 1968) and "Der Mann mit dem Glasauge" (The Man with the Glass Eye, 1969) Tappert changed his role image and changed for the type of role that would constitute his dateless role type: the austere, sharp-witted and adamant but still human detective. So, when the ZDF needed a successor for its crime series "Der Kommissar" at the beginning of the 1970s, Horst Tappert became the leading actor of ZDF"s new series.

"Derrick" soon became a sensational success-story. Between 1974 and 1998, Tappert played in 268 episodes of the internationally established crime series. In 1988 Tappert was awarded with the Bundesverdienstkreuz which was followed by the Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland in 1997. After leaving his formative role of "Derrick" in 1998, Horst Tappert completely withdrew from the film business.

He died December 12, 2008 in Munich.

Filmography

2002-2004 Derrick - Die Pflicht ruft
Voice
 
1999/2000 Der Kardinal - Der Preis der Liebe
Cast
 
1998 Das Abschiedsgeschenk
Cast
 
1998 Mama Kaputtke
Cast
 
1998 Herr Kordes braucht eine Million
Cast
 
1998 Anna Lakowski
Cast
 
1997/1998 Die Tochter des Mörders
Cast
 
1997 Pornochio oder zerbrochene Geige
Cast
 
1997 Das erste aller Lieder
Cast, Director
 
1997 Der Mord, der ein Irrtum war
Cast
 
1997 Die Nächte des Kaplans
Cast
 
1997 Hölle im Kopf
Cast
 
1997 Fundsache Anja
Cast
 
1997 Gesang der Nachtvögel
Cast
 
1997 Verlorener Platz
Cast
 
1996/1997 Gegenüberstellung
Cast
 
1996/1997 Eine kleine rote Zahl
Cast
 
1996 Bleichröder ist tot
Cast
 
1996 Zeuge Karuhn
Cast
 
1996 Das dunkle Licht
Cast
 
1996 Der Verteidiger
Cast
 
1996 Riekes trauriger Nachbar
Cast
 
1996 Das leere Zimmer
Cast, Director
 
1996 Mordecho
Cast
 
1996 Mädchen im Mondlicht
Cast
 
1996 Frühstückt Babette mit einem Mörder?
Cast
 
1996 Ruth und die Mörderwelt
Cast
 
1995/1996 Einen schönen Tag noch, Mörder
Cast
 
1995/1996 Die zweite Kugel
Cast, Director
 
1995 Mitternachtssolo
Cast
 
1995 Herr Widanje träumt schlecht
Cast
 
1995 Die Ungerührtheit der Mörder
Cast
 
1995 Dein Bruder, der Mörder
Cast
 
1995 Eines Mannes Herz
Cast
 
1995 Derricks toter Freund
Cast
 
1995 Kostloffs Thema
Cast
 
1995 Ein Mord und lauter nette Leute
Cast
 
1995 Teestunde mit einer Mörderin
Cast
 
1995 Ein Mord, zweiter Teil
Cast
 
1994/1995 Anruf aus Wien
Cast
 
1994/1995 Die Katze ohne Ohren
Cast, Director
 
1994 Abendessen mit Bruno
Cast
 
1994 Nachtgebete
Cast
 
1994 Das Floß
Cast
 
1994 Der Schlüssel
Cast
 
1994 Gesicht hinter der Scheibe
Cast
 
1994 Gib dem Mörder nicht die Hand
Cast
 
1994 Darf ich Ihnen meinen Mörder vorstellen?
Cast
 
1994 Eine Endstation
Cast
 
1994 Ein sehr ehrenwerter Herr
Cast
 
1993/1994 Das Plädoyer
Cast
 
1993/1994 Nachts, als sie nach Hause lief
Cast
 
1993/1994 Das Thema
Cast
 
1993 Ein Objekt der Begierde
Cast
 
1993 Die Nacht mit Ariane
Cast
 
1993 Melodie des Todes
Cast
 
1993 Nachtvorstellung
Cast
 
1993 Zwei Tage, zwei Nächte
Cast
 
1993 Die seltsame Sache Liebe
Cast
 
1993 Die Lebensgefährtin
Cast
 
1993 Nach acht langen Jahren
Cast
 
1993 Geschlossene Wände
Cast
 
1992/1993 Mann im Regen
Cast
 
1992/1993 Ein sehr trauriger Vorgang
Cast
 
1992 Kein teurer Toter
Cast
 
1992 Billies schöne neue Welt
Cast
 
1992 Ein merkwürdiger Privatdetektiv
Cast
 
1992 Die Frau des Mörders
Cast
 
1992 Tage des Zorns
Cast
 
1992 Eine eiskalte Nummer
Cast
 
1992 Beatrice und der Tod
Cast
 
1992 Der stille Mord
Cast
 
1992 Die Festmenüs des Herrn Borgelt
Cast
 
1992 Langsamer Walzer
Cast
 
1991/1992 Mord im Treppenhaus
Cast
 
1991/1992 Ein seltsamer Ehrenmann
Cast
 
1991/1992 Die Reise nach München
Cast
 
1991 Isoldes tote Freunde
Cast
 
1991 Das Lächeln des Dr. Bloch
Cast
 
1991 Der Schrei
Cast
 
1991 Ein Tod auf dem Hinterhof
Cast
 
1991 Störungen in der Lust zu leben
Cast
 
1991 Die Tote spielt fast keine Rolle
Cast, Director
 
1991 Offener Fall
Cast
 
1991 Verlorene Würde
Cast
 
1990/1991 Wer bist Du, Vater?
Cast
 
1990/1991 Penthaus
Cast
 
1990 Gefährlicher Weg durch die Nacht
Cast
 
1990 Caprese in der Stadt
Cast
 
1990 Solo für Vier
Cast
 
1990 Beziehung abgebrochen
Cast
 
1990 Der Augenblick der Wahrheit
Cast
 
1990 Abgrund der Gefühle
Cast, Director
 
1990 Tod am Waldrand
Cast
 
1990 Der Einzelgänger
Cast
 
1990 Höllensturz
Cast
 
1990 Tossners Ende
Cast
 
1989/1990 Judith
Cast
 
1989 Des Menschen Feind
Cast
 
1989 Tödliches Patent
Cast, Director
 
1989 Kein Ende in Wohlgefallen
Cast
 
1989 Ein merkwürdiger Tag auf dem Lande
Cast
 
1989 Diebachs Frau
Cast
 
1989 Ein kleiner Gauner
Cast
 
1989 Mozart und der Tod
Cast
 
1989 Die Kälte des Lebens
Cast
 
1989 Schrei in der Nacht
Cast
 
1989 Rachefeldzug
Cast
 
1988/1989 Die Stimme des Mörders
Cast
 
1988/1989 Blaue Rose
Cast
 
1988 Der zweite Mord
Cast
 
1988 Kisslers Mörder
Cast
 
1988 Wie kriegen wir Bodetzki?
Cast, Director
 
1988 Eine Art Mord
Cast
 
1988 Die Mordsache Druse
Cast
 
1988 Mord inklusive
Cast
 
1988 Das Ende einer Illusion
Cast
 
1988 Die Stimme
Cast
 
1988 Das Piräus-Abenteuer
Cast
 
1988 Da läuft eine Riesensache
Cast
 
1988 Auf Motivsuche
Cast
 
1987/1988 Kein Risiko
Cast
 
1987 Eine Reihe von schönen Tagen
Cast
 
1987 Mordträume
Cast
 
1987 Fliegender Vogel
Cast
 
1987 Nur Ärger mit dem Mann aus Rom
Cast
 
1987 Koldaus letzte Reise
Cast
 
1987 Nachtstreife
Cast
 
1987 Mordfall Goos
Cast
 
1987 Ein Weg in die Freiheit
Cast
 
1987 Die Nacht des Jaguars
Cast
 
1987 Der Tote auf der Parkbank
Cast
 
1986/1987 Absoluter Wahnsinn
Cast, Director
 
1986/1987 Anruf in der Nacht
Cast
 
1986 Die Dame aus Amsterdam
Cast
 
1986 Mädchen in Angst
Cast, Director
 
1986 Entlassen Sie diesen Mann nicht!
Cast, Director
 
1986 Die Rolle seines Lebens
Cast
 
1986 Schonzeit für Mörder
Cast
 
1986 Der Fall Weidau
Cast
 
1986 Ein eiskalter Hund
Cast
 
1986 Die Nacht, in der Ronda starb
Cast
 
1986 Der Charme der Bahamas
Cast
 
1985/1986 Das absolute Ende
Cast
 
1985/1986 Der Augenzeuge
Cast
 
1985/1986 Geheimnis im Hochhaus
Cast
 
1985/1986 Naujocks trauriges Ende
Cast
 
1985 An einem Montagmorgen
Cast
 
1985 Familie im Feuer
Cast
 
1985 Die Tänzerin
Cast
 
1985 Tod eines jungen Mädchens
Cast
 
1985 Kranzniederlegung
Cast
 
1985 Lange Nacht für Derrick
Cast
 
1985 Schwester Hilde
Cast
 
1985 Ein unheimlicher Abgang
Cast
 
1984/1985 Das tödliche Schweigen
Cast
 
1984/1985 Wer erschoß Asmy?
Cast
 
1984/1985 Toter Goldfisch
Cast
 
1984/1985 Raskos Kinder
Cast
 
1984 Gregs Trompete
Cast
 
1984 Der Mann aus Antibes
Cast
 
1984 Stellen Sie sich vor, man hat Dr. Prestel erschossen
Cast
 
1984 Der Klassenbeste
Cast
 
1984 Das seltsame Leben des Herrn Richter
Cast
 
1984 Gangster haben andere Spielregeln
Cast
 
1984 Ende einer Sehnsucht
Cast
 
1984 Angriff aus dem Dunkel
Cast
 
1984 Keine schöne Fahrt nach Rom
Cast
 
1983/1984 Ein Mörder zuwenig
Cast
 
1983/1984 Ein Spiel mit dem Tod
Cast
 
1983/1984 Tödlicher Ausweg
Cast
 
1983/1984 Drei atemlose Tage
Cast
 
1983 Manuelas Pflegerin
Cast
 
1983 Die Verführung
Cast
 
1983 Das Mädchen in Jeans
Cast
 
1983 Dr. Römer und der Mann des Jahres
Cast
 
1983 Die Schrecken der Nacht
Cast
 
1983 Attentat auf Derrick
Cast
 
1983 Lohmanns innerer Frieden
Cast
 
1983 Tödliches Rendezvous
Cast
 
1982/1983 Die kleine Ahrens
Cast
 
1982/1983 Der Täter schickte Blumen
Cast
 
1982/1983 Geheimnisse einer Nacht
Cast
 
1982 Die Tote in der Isar
Cast
 
1982 Via Genua
Cast
 
1982 Ein unheimliches Erlebnis
Cast
 
1982 Der Mann aus Kiel
Cast
 
1982 Hausmusik
Cast
 
1982 Das Alibi
Cast
 
1982 Ein Fall für Harry
Cast
 
1981/1982 Die Fahrt nach Lindau
Cast
 
1981 Nachts in einem fremden Haus
Cast
 
1981 Eine Falle für Derrick
Cast
 
1981 Eine Rose im Müll
Cast
 
1981 Die Stunde der Mörder
Cast
 
1981 Tod im See
Cast
 
1981 Der Untermieter
Cast
 
1981 Prozente
Cast
 
1981 Das sechste Streichholz
Cast
 
1981 Tod eines Italieners
Cast
 
1981 Die Schwester
Cast
 
1980/1981 Eine ganz alte Geschichte
Cast
 
1980/1981 Kein Garten Eden
Cast
 
1980 Am Abgrund
Cast
 
1980 Der Kanal
Cast
 
1980 Eine Rechnung geht nicht auf
Cast
 
1980 Dem Mörder eine Kerze
Cast
 
1980 Pricker
Cast
 
1980 Eine unheimlich starke Persönlichkeit
Cast
 
1980 Zeuge Yurowski
Cast
 
1980 Der Tod sucht Abonnenten
Cast
 
1980 Die Entscheidung
Cast
 
1980 Ein tödlicher Preis
Cast
 
1980 Unstillbarer Hunger
Cast
 
1979/1980 Tödliche Sekunde
Cast
 
1979/1980 Ein Lied aus Theben
Cast
 
1979 Hanna, liebe Hanna
Cast
 
1979 Karo As
Cast
 
1979 Ein Todesengel
Cast
 
1979 Die Versuchung
Cast
 
1979 Das dritte Opfer
Cast
 
1979 Ein Kongreß in Berlin
Cast
 
1979 Besuch aus New York
Cast
 
1979 Lena
Cast
 
1979 Tandem
Cast
 
1979 Die Puppe
Cast
 
1978/1979 Ein unheimliches Haus
Cast
 
1978/1979 Schubachs Rückkehr
Cast
 
1978 Anschlag auf Bruno
Cast
 
1978 Der L-Faktor
Cast
 
1978 Abitur
Cast
 
1978 Ute und Manuela
Cast
 
1978 Unsere kleine Welt
Cast
 
1978 Die verlorenen Sekunden
Cast
 
1978 Der Spitzel
Cast
 
1978 Lissas Vater
Cast
 
1978 Solo für Margarete
Cast
 
1978 Kaffee mit Beate
Cast
 
1978 Klavierkonzert
Cast
 
1978 Steins Tochter
Cast
 
1978 Der Fotograf
Cast
 
1977/1978 Ein Hinterhalt
Cast
 
1977 Abendfrieden
Cast
 
1977 Tod eines Fans
Cast
 
1977 Die Tote im Wald
Cast
 
1977 Inkasso
Cast
 
1977 Via Bangkok
Cast
 
1977 Mord im TEE 91
Cast
 
1976/1977 Das Kuckucksei
Cast
 
1976/1977 Tod des Wucherers
Cast
 
1976/1977 Offene Rechnung
Cast
 
1976/1977 Eine Nacht im Oktober
Cast
 
1976 Hals in der Schlinge
Cast
 
1976 Der Mann aus Portofino
Cast
 
1976 Yellow He
Cast
 
1976 Pecko
Cast
 
1976 Risiko
Cast
 
1976 Das Superding
Cast
 
1976 Das Bordfest
Cast
 
1976 Ein unbegreiflicher Typ
Cast
 
1976 Auf eigene Faust
Cast
 
1976 Kein schöner Sonntag
Cast
 
1976 Kalkutta
Cast
 
1976 Schock
Cast
 
1976 Angst
Cast
 
1976 Tod des Trompeters
Cast
 
1975/1976 Tote Vögel singen nicht
Cast
 
1975 Tod der Kolibris
Cast
 
1975 Alarm auf Revier 12
Cast
 
1975 Der Tag nach dem Mord
Cast
 
1975 Kamillas junger Freund
Cast
 
1975 Ein Koffer aus Salzburg
Cast
 
1975 Pfandhaus
Cast
 
1975 Hoffmanns Höllenfahrt
Cast
 
1975 Paddenberg
Cast
 
1975 Zeichen der Gewalt
Cast
 
1975 Madeira
Cast
 
1974/1975 Nur Aufregungen für Rohn
Cast
 
1974/1975 Tod am Bahngleis
Cast
 
1974/1975 Mitternachtsbus
Cast
 
1974 Stiftungsfest
Cast
 
1974 Johanna
Cast
 
1974 Waldweg
Cast
 
1973 Fall nicht in den Schwanensee
Cast
 
1973 Die Nacht, in der Basseck starb
Cast
 
1972 Eine Frau bleibt eine Frau. I. Zehn Geschichten mit Lilli Palmer
Cast
 
1971/1972 Hoopers letzte Jagd
Cast
 
1971 Der Todesrächer von Soho
Cast
 
1971 Der Kapitän
Cast
 
1971 Männer aus zweiter Hand
Cast
 
1971 Rosy und der Herr aus Bonn
Cast
 
1971 Yester - der Name stimmt doch?
Cast
 
1970/1971 Sie tötete in Ekstase
Cast
 
1970/1971 Der Teufel kam aus Akasawa
Cast
 
1970/1971 Und Jimmy ging zum Regenbogen
Cast
 
1970 Industrielandschaft mit Einzelhändlern
Cast
 
1970 ...wie die Wölfe
Cast
 
1970 Perrak
Cast
 
1969 Transplantation
Cast
 
1969 7 Tage Frist
Cast
 
1968/1969 Der Mann mit dem Glasauge
Cast
 
1968 Der Gorilla von Soho
Cast
 
1967/1968 Die Reifenspur
Cast
 
1967/1968 Heißer Sand auf Sylt
Cast
 
1967 Ist er gut? Ist er böse?
Cast
 
1967 Der Panama-Skandal
Cast
 
1967 Der Hund von Blackwood-Castle
Cast
 
1967 Heinrich IV.
Cast
 
1966 Der schwarze Freitag. Der New Yorker Börsenkrach 1929
Voice
 
1966 Die Rechnung - eiskalt serviert
Cast
 
1966 Das ganz große Ding
Cast
 
1966 Der Kinderdieb
Cast
 
1966 Ein Tag in Paris
Cast
 
1965 Eine reine Haut
Cast
 
1965 Tatort
Cast
 
1963 Zwei Whisky und ein Sofa
Cast
 
1963 Leonce und Lena
Cast
 
1962/1963 Heiraten ist immer ein Risiko
Cast
 
1962 Schneewittchen und die 7 Gaukler
Cast
 
1962 Er kann's nicht lassen
Cast
 
1962 Die Rache
Cast
 
1961 Das Halstuch
Cast
 
1961 Nora
Cast
 
1961 Ein schöner Tag
Cast
 
1961 Zu viele Köche
Cast
 
1959 Ruf ohne Echo
Cast
 
1959 Jacqueline
Cast
 
1958/1959 Der Engel, der seine Harfe versetzte
Cast
 
1958 Helden
Cast
 
1958 Wir Wunderkinder
Cast
 
1958 Der öffentliche Ankläger
Cast
 
1958 Schwester Bonaventura
Cast
 
1958 Die Trapp-Familie in Amerika
Cast
 
1953/1954 Denn wo ein Wille ist ...
Participation
 

Overview

More at filmportal

Current News

15.12.2008 | 17:51 Uhr

Literature

KOBV-Suche